poniedziałek, 20 lutego 2017

Owoce z ryżem

Prosty przepis (na dwie osoby) na ryż z owocami to właściwie kompilacja kilku innych porad kulinarnych. Jego prostota tkwi w wykonaniu oraz doborze składników. Nie wymaga nadmiernej ilości czasu, a ostateczny efekt może budzić zachwyt. 



Składniki:
  • sypki ryż (pół szklanki)
  • mleko (szklanka)
  • masło (mała łyżeczka)
  • cukier (jedna łyżka) - do ryżu
  • jabłka (dwie sztuki)
  • pomarańcza (jedna sztuka)
  • cukier (kilka łyżek - wedle uznania) - do masy jabłkowej
  • cynamon (do przyprawienia)
  • mąka ziemniaczana (ewentualnie)
  • mandarynki (dwie sztuki)
  • kakao/czekolada


Wykonanie:
  1. Do małego garnka wlać mleko, włożyć masło i wsypać cukier. Zagotować.
  2. Do gotującego mleka wrzucić ryż. Gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawić na bok.
  3. Do drugiego garnka wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz włożyć starte jabłka (wcześniej obrane).  Smażyć do uzyskania miękkości. Można dodać kilka łyżek cukru. Dodać cynamon. Trzymać na ogniu przez 10 minut. Tylko należy baczyć, aby nie przypalić garnka.
  4. Aby zagęścić można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ale nie jest to konieczne.
  5. Na talerz najpierw wykładamy ryż. Tworzymy z niego koło. Do środka koła wkładamy masę jabłkową, tworząc wystający stożek.
  6. Całość obłożyć mandarynkami. I posypać kakaem lub startą czekoladą.
  7. Gotowe :)
Smacznego!
Piotr Ossowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz