czwartek, 16 lutego 2017

Nadziewane pieczarki

Danie powstało przypadkiem, bo nie często można kupić olbrzymie pieczarki o niesamowicie wielkich kapeluszach. Żal więc było zwyczajnie poszatkować i dodać do jakiegoś dania. Tak więc dziś pieczarki w roli głównej z farszem.



Składniki:
  • mega duże pieczarki (sześć sztuk)
  • saszetka kaszy jęczmiennej (jedna sztuka)
  • cebula (1 sztuka)
  • masło (1 łyżka)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • starty ser żółty (opcjonalnie)
  • pokrojona drobno zielona pietruszka (opcjonalnie)


Wykonanie:
1/ Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu.
2/ Pieczarki oczyścić, czyli odjąć ogonki, a kapelusze wyczyścić. Następnie łebki pieczarek osolić.
3/ Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na patelni. Potem dodać pokrojone ogonki pieczarek. Poddusić na ogniu przez 10 minut. Następnie włożyć kaszę wraz z łyżką masła i wymieszać, jednocześnie przyprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Zasmażać przez 10 minut.
4/ Tak przygotowany farsz nakładać do łebków pieczarek, tworząc kopułki. Można na wierzchu posypać serem żółtym.
5/ Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią aluminiową.
6/ Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 190-200 stopniu.

Można podawać z surówką, najlepiej z marchwi.

Smacznego!
Piotr Ossowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz