Danie powstało
przypadkiem, bo nie często można kupić olbrzymie pieczarki o niesamowicie
wielkich kapeluszach. Żal więc było zwyczajnie poszatkować i dodać do jakiegoś
dania. Tak więc dziś pieczarki w roli głównej z farszem.
Składniki:
- mega duże pieczarki (sześć sztuk)
- saszetka kaszy jęczmiennej (jedna sztuka)
- cebula (1 sztuka)
- masło (1 łyżka)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- starty ser żółty (opcjonalnie)
- pokrojona drobno zielona pietruszka (opcjonalnie)
Wykonanie:
1/ Ugotować
kaszę według przepisu na opakowaniu.
2/ Pieczarki
oczyścić, czyli odjąć ogonki, a kapelusze wyczyścić. Następnie łebki pieczarek
osolić.
3/ Cebulę
pokroić na drobno i zeszklić na patelni. Potem dodać pokrojone ogonki
pieczarek. Poddusić na ogniu przez 10 minut. Następnie włożyć kaszę wraz z
łyżką masła i wymieszać, jednocześnie przyprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i
ziołami prowansalskimi. Zasmażać przez 10 minut.
4/ Tak
przygotowany farsz nakładać do łebków pieczarek, tworząc kopułki. Można na
wierzchu posypać serem żółtym.
5/ Ułożyć w
naczyniu żaroodpornym i przykryć folią aluminiową.
6/ Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 190-200 stopniu.
Można podawać z surówką, najlepiej z marchwi.
Smacznego!
Piotr Ossowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz