poniedziałek, 27 lutego 2017

Lane kluski

W każdym peerelowskim barze mlecznym można było dostać lane kluski, będąc pewnym, że nic nietypowego w jedzeniu nie znajdziemy. Prostota danie polega na doborze składników - mąki, sera białego oraz budyniu. Sposób podania zależy już od konsumenta. Osobiście wolę z cynamonem, polane masłem.


Składniki:
  • ser biały półtusty (400 gram)
  • budyń śmietankowy (jedno opakowanie)
  • mąka (pół szklanki – cała szklanka)
  • masło
  • cynamon
  • cukier


Przepis:
1.     Do miski włóż ser biały i go rozdrobnij ręką.
2.     Dodaj budyń i pół szklanki mąki. Następnie drewnianą pałką ubij. Gdyby się bardzo lepiło, dodaj więcej mąki (ale w ostatecznym rozrachunki nie więcej niż jedna cała szklanka).
3.     Ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Wałki pokrój na kluski.
4.     Zagrzej wodę. Wrzącą osól. Następnie wrzuć kluski. Gotuj przez 10 minut.
5.     W tym czasie roztop masło (dwie-trzy łyżki).
6.     Łyżką cedzakową wyjmij kluski. Posyp cukrem i cynamonem oraz oblej roztopionym masłem.
7.     Gotowe J


Pozdrawiam
Piotr Ossowski

1 komentarz: