wtorek, 14 lutego 2017

Naleśniki

Do smacznych i szybkich w przygotowaniu dań należą naleśniki. Prostota w wykonaniu sprawia, że mogą zostać wykorzystane do różnych potraw. Najczęściej jednak podajemy je z dodatkiem cukru, dżemów, marmolad, rzadziej zaś na ostro z dodatkiem kapuścianego farszu. Przedstawiam najprostszy przepis na naleśniki.


Potrzebne składniki:

  • mąka (1 szklanka, czyli 150 gram)
  • jajka (dwie sztuki)
  • mleko (jedna szklanka, czyli 250 ml)
  • woda przegotowana lub mineralna (pół szklanki, czyli 125 ml)
  • sól (szczypta)
  • tłuszcz do smażenia (ja używam oleju roślinnego)
Wykonanie:
  1. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajka, wlać mleko.
  2. Zmiksować.
  3. W trakcie miksowania stopniowo wlewać wodę.
  4. Smażyć na rozgrzanej patelni. Przed wyłożeniem ciasta, za każdym razem wylać i rozprowadzić trochę oleju po patelni.
  5. Smażyć obustronnie. 
  6. Gotowe :)


Do tak wykonanych naleśników można dodać cukier lub dżem albo marmoladę, o ile chcemy uzyskać danie na słodko. Gdy na słono - przygotowujemy swój ulubiony farsz. Osobiście preferuję pierwszy sposób przygotowania :)

Pozdrawiam
Piotr Ossowski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz