Do smacznych i szybkich w przygotowaniu dań należą naleśniki. Prostota w wykonaniu sprawia, że mogą zostać wykorzystane do różnych potraw. Najczęściej jednak podajemy je z dodatkiem cukru, dżemów, marmolad, rzadziej zaś na ostro z dodatkiem kapuścianego farszu. Przedstawiam najprostszy przepis na naleśniki.
Potrzebne składniki:
- mąka (1 szklanka, czyli 150 gram)
- jajka (dwie sztuki)
- mleko (jedna szklanka, czyli 250 ml)
- woda przegotowana lub mineralna (pół szklanki, czyli 125 ml)
- sól (szczypta)
- tłuszcz do smażenia (ja używam oleju roślinnego)
Wykonanie:
- Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajka, wlać mleko.
- Zmiksować.
- W trakcie miksowania stopniowo wlewać wodę.
- Smażyć na rozgrzanej patelni. Przed wyłożeniem ciasta, za każdym razem wylać i rozprowadzić trochę oleju po patelni.
- Smażyć obustronnie.
- Gotowe :)
Do tak wykonanych naleśników można dodać cukier lub dżem albo marmoladę, o ile chcemy uzyskać danie na słodko. Gdy na słono - przygotowujemy swój ulubiony farsz. Osobiście preferuję pierwszy sposób przygotowania :)
Pozdrawiam
Piotr Ossowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz