Smothies,
koktajle owocowe, czyli wszelakie napoje z blendera/miksera to najprostszy
sposób, aby przyrządzić coś ciekawego, smacznego, pożywnego i zdrowego w
jednym. W książkach kulinarnych czy w Internecie można znaleźć szereg
różnych przepisów będących odzwierciedleniem ludzkiej pomysłowości. Niewątpliwie
jednak wszystkie bazują na trzech/czterech elementach takich jak płyn,
składnik, coś do słodzenia (opcjonalnie) czy ozdoby (opcjonalnie i na ogół na
przyjęcia). Pozwoliłem sobie więc dokonać analizy przepisów na koktajle
owocowe/smothies i wskazać na najczęściej używane składniki w przepisach.
Dobór pozostawiam Tobie w sposób dowolny.
Pierwszym i to
istotnym elementem układanki jest płyn, którego użycie pozwoli na rozrzedzenie
koktajlu. Jego ilość zależy od pojemności blendera/miksera jak i naszych
potrzeb. W przypadku jednej osoby stosuję jedną małą szklankę. Wybór rodzajów
płynów jest dość duży i zależy od doboru owoców i warzyw. Najczęściej używa się
przegotowanej wody, wody mineralnej oraz przetworów mlecznych jak mleko,
maślanka, kefir czy jogurt naturalny. Dietetycy zdecydowanie odradzają
stosowanie jogurtów owocowych. Poza tym niektórzy brali do swoich koktajli
mleko kokosowe, sok, a nawet herbatę zieloną. Słowem, każdy napój się nadaje i
wszystko zależy, jaki smak chcemy uzyskać.
Drugim i to
kluczowym składnikiem jest owoc/warzywo. To, jakie wybierzemy zależy
od naszych gustów i smaków. Aczkolwiek przestrzegałbym przed nadmiernym
miszmaszem J
Warto pamiętać, że banany i winogrona są słodkimi owocami, więc nie warto w ich
przypadku stosować cukru. Najczęściej stosowane zestawy owoców:
- banan + gałka muszkatołowa
- banan + brzoskwinia
- banan + morele
- brzoskwinie + arbuz + winogrono
- jabłko + kiwi
- jabłko + pomarańcza lub inny cytrus
- jabłko + truskawka
- mango + marchew + imbir
- śliwka węgierka + cukier waniliowy
- kiwi + cytryna
- kiwi + melon + orzechy nerkowca + ananas
Można również
tworzyć koktajle z użyciem jednego owocu – jabłka, kaki czy kiwi.
Trzecim
elementem naszej układanki jest coś do słodzenia, o ile chcemy słodzić i o ile
nie użyliśmy bananów J Na ogół w kuchni występuje biały cukier i to właśnie
jego mamy na podorędziu. Ilość łyżeczek zależy od nas samych. Jednak śmiało
można zastąpić cukier innymi produktami jak miód, syrop klonowy, syrop z agawy,
fruktoza czy stewia. Ze wszystkich tych wymienionych wybrałbym miód jako
naturalnego zastępcę białego cukru.
Czwarty element
to wszelkiego rodzaju dodatki, które mają na celu urozmaicić koktajl pod
względem smakowym czy wizualnym. Biorąc pod uwagę ten pierwszy aspekt chodzi
przede wszystkim o wszelkiego rodzaju zioła czy przyprawy jak:
- świeża bazylia
(dawana najczęściej jabłek)
- cynamon
(idealny do jabłek)
- gałka
muszkatołowa
- goździki
- imbir –
zdecydowanie świeży i wcześniej utarty na tarce
- świeża mięta
Poza tym można
do koktajli dodać jakiś dżem czy powidła jak również lody.
Poza tym
powyższe zioła, o ile są świeże, mogą pełnić funkcję ozdobną. Wystarczy położyć
na wierzch koktajlu.
Pozdrawiam
Piotr Ossowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz