Domowy sos smakuje zdecydowanie lepiej niż kupny. Każdy, kto choć raz próbował odnaleźć swój ulubiony smak sosu czosnkowy, musiał dojść do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie samemu tego wyrazistego dodatku. Można znaleźć różne przepisy, zarówno w książkach kucharskich czy internecie. Proponuję więc swój autorski sos czosnkowy.
To, co poniżej zaproponuję, jest jedną z wariacji tego sosu. Podstawą. W okresie letnim chętniej dodaję świeże zioła. Od razu również przestrzegę, że ilość danego czosnku może nie przypaść do gustu, dlatego proponuję samemu ustalić, metodą prób i błędów, ile dać czosnku. To tyle tytułem wstępu. Czas na przepis.
Co należy naszykować:
- jogurt grecki - duży kubek
- główkę czosnku
- sól
- biały pieprz
- dwie łyżeczki cukru
- dwie, a nawet trzy łyżki ziół prowansalskich (można więcej)
W sezonie letnim zastępuję zioła prowansalskie świeżymi jak:
- cząber (liście z dwóch/trzech łodyg)
- hyzop (podobna ilość jak wyżej).
Zioła siekam drobno i dodaję jak prowansalskie.
Jak zrobić:
- jak widać na zdjęciu, ja trzymam sos w słoiku, ale można w pojemniku od jogurtu;
- do jogurtu dodajemy starty czosnek oraz pozostałe przyprawy wraz cukrem i mieszamy;
- tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki, aby przegryzł się;
- sos najlepiej smakuje następnego dnia, ale jeszcze tego samego można podać po dwóch-trzech godzinach od przygotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz