Było już o zupie dyniowej i pestkach z dyni, to przyszedł czas na przyrządzenie smakowitej i pikantnej pasty z dyni :)
Co należy naszykować:
- połowę dyni Hokkaido- olej
- przyprawy: sól, biały pieprz, rozmaryn, tymianek oraz hyzop
Jak zrobić:
- z dyni należy usunąć pestki, a następnie pokroić ją w tzw. łódki;- dyniowe łódki należy położyć na blasze i polać odrobiną oleją;
- następnie włożyć do piekarnika i piec pół godziny w 180 stopniach C;
- po wyjęciu zmiksować wraz z przyprawami;
- przełożyć do słoika i cieszyć się smakiem :)
Drobne uwagi:
- gdyby pasta była zbyt krucha, można dodać wody lub soku z cytryny;- dobór przypraw - wedle uznania. Ja użyłem tych, które lubię i miałem pod ręką. Aczkolwiek sól jest obowiązkowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz