piątek, 19 sierpnia 2016

Pikantna pasta z dyni

Było już o zupie dyniowej i pestkach z dyni, to przyszedł czas na przyrządzenie smakowitej i pikantnej pasty z dyni :) 









Co należy naszykować:

- połowę dyni Hokkaido
- olej
- przyprawy: sól, biały pieprz, rozmaryn, tymianek oraz hyzop


Jak zrobić:

- z dyni należy usunąć pestki, a następnie pokroić ją w tzw. łódki;
- dyniowe łódki należy położyć na blasze i polać odrobiną oleją;
- następnie włożyć do piekarnika i piec pół godziny w 180 stopniach C;
- po wyjęciu zmiksować wraz z przyprawami;
- przełożyć do słoika i cieszyć się smakiem :) 


Drobne uwagi:

- gdyby pasta była zbyt krucha, można dodać wody lub soku z cytryny;
- dobór przypraw - wedle uznania. Ja użyłem tych, które lubię i miałem pod ręką. Aczkolwiek sól jest obowiązkowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz