piątek, 19 sierpnia 2016

Dyniowa zupa

Od dwóch lat w moim ogrodzie rośnie dynia. Jednak w tym roku pokusiłem się o odmianę Hokkaido, która cechuje się tym, że nie trzeba obierać ze skórki. Poza tym owoc (warzywo?) jest jak na dynię mały - od 1,5 kilograma do 3. Jest to korzystne w przypadku par czy małych rodzin. Dlatego gorąco polecam zupę z dyni. 





Co  należy naszykować:

- połowę dyni 
- 1 pietruszkę
- 1 marchewkę
- 1 cebulę
- olej
- 250 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 l wody
- przyprawy: sól, pieprz, curry, cząber


Jak zrobić:

- przekrojoną dynię pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w kostki;
- cebulę obieramy i kroimy drobno;
- marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy drobno;
- na spód garnka wylewamy odrobinę oleju; podgrzewamy go i na gorący wrzucamy cebulę; gdy cebula się zezłoci, wrzucamy pietruszkę i marchew; 
- gdy warzywa staną się szkliste, wrzucamy dynię i wlewamy wodę;
- gotujemy 40 minut;
- w międzyczasie doprawiamy do smaku przyprawami - ja dodałem cząber, bo akurat rośnie u mnie w ogrodzie;
- po ugotowaniu miksujemy zupę, dodając śmietanę.



Gotowe!



Z czym podawać?

Możemy podawać z ryżem, makaronem lub po prostu wypić czystą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz