sobota, 20 sierpnia 2016

Zupa z kukurydzy

Każdy początkujący kucharz lubi czasem sięgnąć po nietypowe przepisy. Z czasem niektóre z eksperymentów stają się stałymi punktami w domowym menu. W moim przypadku tak było z zupą kukurydzianą. Kiedyś znalazłem ten przepis w otchłani internetu. Spróbowałem i mogę śmiało go polecić Tobie :)




Co należy naszykować:

- 2 puszki kukurydzy
- 3 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu 
- śmietana 18% do zaprawienia
- przyprawy: sól, pieprz (ja stosuję biały), łyżeczka papryki (taką, jaką się ma pod ręką lub lubi)
- masło


Jak zrobić:

- w pierwszej kolejności odsączoną kukurydzę dusić na maśle przez 10 minut;
- po tym czasie wlać bulion oraz włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki (oczywiście uprzednio obrane)
- gdy zupa się zagotuje należy doprawiać przyprawami
- gotować ok. 20 minut
- następnie zmiksować z dodatkiem śmietany
- podawać :)


Można podawać z ryżem, makaronem lub czystą. Ja osobiście wolę smakować bez dodatków :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz