piątek, 19 sierpnia 2016

Syrop z lawendy

Lubię zapach lawendy, dlatego też postanowiłem zamknąć go w butelce. Fantastyczny dodatek do napojów, lodów czy potraw. Przepis znalazłem na blogu "Gotuj zdrowo! Guten Appetit!" http://frosch.blogspot.com




"Składniki:1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwiatów lawendy
1/2 l wody


Wykonanie:

  • w słoneczny dzień zebrać kwiatki lawendy z własnego ogrodu lub zaprzyjaźnionych znajomych. Lawenda musi być ekologiczna, nie może być potraktowana chemią;
  • wodę zagotować z cukrem. Gotować około 10 minut, aż lekko zgęstnieje;
  • wrzucić do wody kwiatki lawendy i odstawić na całą noc w chłodne miejsce; 
  • na drugi dzień przecedzić syrop przez gazę lub gęste sitko do buteleczki z zamknięciem. Przechowywać do 3 mięsiecy".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz