piątek, 19 sierpnia 2016

Kurczak korma z sałatą

Danie główne, która powstało pod wpływem lektury miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Łatwe w przyrządzeniu o smaku orientalnym.




Co należy naszykować:

- 500 g udek kurczaka bez kości
- 1 cebula
- 2 puszki czerwonej fasoli
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- trzy łyżki wiórków kokosowych
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, biały pieprz, curry
- olej


Jak zrobić:

- mięso umyć i osuszyć, a następnie pokroić w drobną kostkę, a następnie obsypać curry
- cebulę obrać i pokroić drobno, a czosnek przetrzeć przez prasę;
- rozgrzać olej na patelni;
- następnie wrzucić mięso i smażyć ok. 10 minut;
- zrobić trochę miejsca na patelni i wrzucić cebulę oraz czosnek;
- smażyć kolejne 10 minut;
- wlać mleczko kokosowe oraz koncentrat pomidorowy i wrzucić wiórki kokosowe;
- wrzucić fasolkę (odsączoną);
- dobrze wymieszać; wlać pół szklanki wody;
- gotować do miękkości mięsa
- doprawić solą i pieprzem;


Podać z:

- sałatą i chlebem - na zdjęciu jest chlebek cebulowy, o którym kiedyś jeszcze wspomnę :) 


Źródło:
"Gotuj krok po kroku" nr 4 z 2006 roku, s. 12.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz